مدیر بازاریابی کیست | راهنمای جامع وظایف مدیر بازاریابی

مدیران بازاریابی نقش مهمی در کمک به کسب و کارها برای تبلیغ و فروش محصولات به مشتریان خود دارند. این افراد می‌توانند روی جذابیت و رضایت برند تجاری در بازار تاثیرگذار باشند. وظایف مدیر بازاریابی نحوه ارتباط شرکت با مخاطبان خود را تحت پوشش قرار می‌دهد. 

مدیریت بازاریابی مسیر شغلی در دسترس و آسان برای همه افراد در هر مرحله از شغلشان است. برای کسانی که به دنبال پیشرفت سریع هستند فرصت‌های بازاریابی فراوانی وجود دارد. افزایش دستمزدها و مزایا با بالا رفتن تجربه و مسئولیت پذیری، آینده شغلی این حرفه خواهد بود.

مدیر بازاریابی کیست؟

بازاریابی طیف گسترده‌ای از وظایف را در کسب‌ و کار پوشش می‌دهد. از ارتقای محصولات و خدمات تا تحلیل داده‌ها و تعیین استراتژی برای چگونگی رشد یک شرکت یا برند تجاری.

بازاریابی می‌تواند تأثیر عمیقی روی مؤلفه‌های یک شرکت و نحوه عملکرد آن داشته باشد. از این رو مدیریت بازاریابی نقشی بسیار مسئولیت پذیر است. هدف اصلی بازاریابی یافتن راه‌های جدید درآمدزایی و و همچنین بهینه‌سازی و نوسازی روش‌های بازاریابی سنتی است.

برای موفقیت به عنوان مدیر بازاریابی، داشتن ذهن خلاق برای پیشبرد کسب و کار ضروری است. ارتباط قوی همراه با توانایی رهبری و ایجاد انگیزه تیمی مهارت‌های اصلی برای این موقعیت محسوب می‌شوند.

مهمتر از همه این که مدیریت بازاریابی یک انتخاب شغلی سرگرم کننده است. امکانات سفر، رسیدگی به کالاها و خدمات لوکس، شرکت در رویدادهای بزرگ و حتی شرکت در آزمون‌های فناوری جدید از جمله این سرگرمی‌ها هستند.

در این مقاله قصد داریم به جزئیات مهارت‌ها و وظایف مدیر بازاریابی بپردازیم و مشاغل مدیریت بازاریابی را بررسی کنیم.

مدیر بازاریابی چه کارهایی انجام می‌دهد؟

مدیر بازاریابی مسئول مدیریت تبلیغات و موقعیت برند یا محصولات و خدماتی است که یک شرکت می‌فروشد. مدیران بازاریابی برای جذب مشتریان و افزایش آگاهی از برند از طریق ایجاد کمپین‌های بازاریابی فعالیت می‌کنند. 

این افراد انواع مشتریانی که یک شرکت می‌خواهد و نحوه جذب آن‌ها را مورد تجزیه و تحلیل قرار می‌دهند. همچنین راه‌هایی برای ارائه خدمات بهتر به مشتریان کنونی را پیدا خواهند کرد. 

مدیر بازاریابی تضمین می‌کند که شرکت بازده خوبی از هزینه‌ای که در فعالیت‌های بازاریابی سرمایه گذاری می‌شود دریافت خواهد کرد.

نقش مدیر بازاریابی بسیار متنوع و جالب است و بسته به اندازه شرکت مدیر بازاریابی می‌تواند مسئولیت بسیاری از فعالیت‌های متنوع را بر عهده بگیرد. در ادامه با برخی وظایف مدیر بازاریابی آشنا خواهیم شد.

  • مدیریت وب سایت.
  • مدیریت رسانه‌های اجتماعی.
  • کپی رایتینگ و مدیریت محتوا.
  • تجزیه و تحلیل داده‌ها
  • روابط عمومی و ارتباطات شرکتی.

درست مانند بازاریابی که نقش‌های مختلفی در تجارت دارد برعکس آن نیز صدق می‌کند. بسیاری از نقش‌های مدیریتی دیگر نیز می‌توانند عملکرد بازاریابی را در بر بگیرند. به عنوان مثال بازاریاب علاوه بر عملکرد بازاریابی مسئولیت‌های دیگری مانند خرید و استخدام را هم بر عهده دارد.

بازاریاب عملکرد متفاوتی دارد. فرد دائماً به دنبال فرصت‌های جدید برای موفقیت کسب‌وکار در بازار است. همزمان به رقابت هم فکر می‌کند و کسب‌وکار را در خط مقدم صنعت نگه می‌دارد. همچنین می‌تواند با توسعه‌دهنده وب صحبت کند و باید مهارت‌های ارتباطی عالی داشته باشد.

نقش‌ها و مسئولیت‌های مدیر بازاریابی

وظایف و مسئولیت‌های مدیر بازاریابی بسته به نوع شرکت و صنعتی که در آن فعالیت می‌کند می‌تواند بسیار متفاوت باشد. به عنوان مثال مدیر بازاریابی که برای وب سایت تجارت الکترونیک بین المللی کار می‌کند مسئولیت بیشتری برای مدیریت محتوا و تجزیه و تحلیل داده‌ها بر عهده دارد.

مدیر بازاریابی

این نقش‌ها در مورد مدیری که برای تولید محلی یا تجارت مهندسی کار می‌کند محدودتر خواهد بود. با این حال شباهت بین نقش‌ها همیشه وجود داشته است.

مدیران بازاریابی اغلب طیف وسیعی از فعالیت‌ها از جمله راه‌اندازی، تبلیغات، کمپین‌های ایمیل، رویدادها و رسانه‌های اجتماعی را برنامه‌ریزی و نظارت می‌کنند. اما وظایف و فعالیت‌های آن‌ها به اندازه و ساختار شرکت بستگی دارد.

مهم نیست بازاریابان در چه نوع سازمانی فعالیت دارند. این افراد باید بدانند که چگونه برنامه‌ها و کمپین‌ها را بسازند، با تیم‌های دیگر همکاری کنند و در مورد معیارهای بازاریابی گزارش دهند.

مسئولیت‌های مدیر بازاریابی 

کار مدیر بازاریابی به صورت مشارکتی است. این افراد اغلب کارکردهای مختلفی مانند بازاریاب محصول، متخصصان دیجیتال، مدیران تولید محتوا و تیم‌های خلاق را گرد هم می‌آورند. در نهایت همه گروه هایی که کارشان به یک برنامه یا کمپین موفق کمک می‌کند را با هم همسو می‌کنند.

مدیران بازاریابی علاوه بر همکاری نزدیک با تیم خود، آن‌ها را با گروه‌های متقابل از جمله مدیریت محصول، فروش یا پشتیبانی مشتری نیز هماهنگ می‌کنند. این همکاری تضمین می‌کند که پیشنهادات جدید به روشی یکپارچه عملی شده و کانال‌های جدیدی برای دستیابی به مشتریان معرفی خواهد شد.

برخی از مدیران بازاریابی با افراد خارج از شرکت هم ارتباط برقرار می‌کنند. روابط قوی با فروشندگان، شرکا و اعضای رسانه برای ایجاد آگاهی از محصول و تعامل بهتر با مخاطبان شرکت مهم است. 

به عنوان مثال مدیر بازاریابی می‌تواند با آژانس شخص ثالثی که در حال ایجاد کمپین تبلیغاتی است ارتباط برقرار کند. حتی می‌تواند برای کمک به تبلیغ محصولی جدید با اعضای مطبوعات تماس بگیرد.

مدیران بازاریابی مسئول به روز رسانی پیشرفت فعالیت‌های بازاریابی و گزارش نتایج کمپین‌ها هستند. در حالی که مدیر بازاریابی در سازمانی بزرگ معمولاً به مدیر یا معاون بازاریابی گزارش می‌دهد بازاریابی در شرکتی کوچکتر ممکن است نتایج را مستقیماً به مدیر عامل اعلام کند.

انواع مختلفی از مدیران بازاریابی وجود دارد اما اکثر آنها در بیشتر وظایف اصلی مشترک هستند. در ادامه نمای کلی از وظایف سطح بالایی که بازاریاب دارد را با هم مرور می‌کنیم.

1. عملی کردن استراتژی‌ها

مدیران بازاریابی از برنامه استراتژیک که معمولاً توسط رهبر ارشد بازاریابی تنظیم می‌شود پیروی می‌کنند. این مدیران از طریق فعالیت‌های اولویت بندی شده در نقشه راه بازاریابی به اجرای این استراتژی کمک می‌کنند.

2. ایجاد برنامه‌ها و کمپین‌ها

هر شرکتی با هدف ارائه برنامه‌ها و کمپین‌های موفق فعالیت می‌کند. مدیران بازاریابی رهبر فرآیند ساخت این برنامه‌ها هستند و تضمین می‌کنند که خلاقیت و محتوا با اهداف استراتژیک شرکت همسو باشند. این افراد همچنین ایده‌هایی برای برنامه‌ها و کمپین‌های آینده ارائه می‌دهند.

3. نظارت بر محتوا

مدیران بازاریابی می‌توانند استراتژی محتوا را تنظیم و تقویمی قابل ویرایش را برای حمایت از اهداف شرکت تهیه کنند. همچنین باید برای اطمینان از انتقال پیام و لحن مناسب هر قسمت از محتوا را بررسی نمایند. 

همچنین می‌توانند پست‌های وبلاگ بنویسند، نسخه تبلیغاتی را ویرایش کنند یا با نوشتن توضیحات متا برای بهبود رتبه بندی SEO تلاش نمایند.

4. برنامه ریزی رویدادها

برخی از مدیران بازاریابی به شدت درگیر برنامه ریزی و تولید رویدادها هستند. این موارد می‌تواند از راه اندازی محصولات و کنفرانس‌های عظیم تا گردهمایی‌های کوچکتر مانند وبینارها متغیر باشد.

مدیر بازاریابی

5. مدیریت ارتباطات خارجی

بسیاری از مدیران بازاریابی برای تبلیغ شرکت با رسانه‌ها ارتباط برقرار می‌کنند. آنها اغلب ترجیح می‌دهند با افرادی خارج از شرکت مانند فروشندگان، شرکا یا آژانس‌های تبلیغاتی تعامل برقرار کنند.

6. مدیریت پروژه، بودجه و افراد

مدیران بازاریابی علاوه بر مدیریت پروژه‌ها، می‌توانند روی بودجه کمپین‌ها نیز نظارت کنند. آنها همچنین اعضای تیم بازاریابی مانند تولیدکنندگان محتوا یا طراحان گرافیک را رهبری می‌کنند.

7. هماهنگی تیم‌های متقابل

مدیران بازاریابی رهبری متقابل را عملی می‌کنند. این مدیران همه را در جریان برنامه‌های بازاریابی قرار می‌دهند. افراد برای هر گونه سوال یا درخواست مرتبط با بازاریابی داخلی با مدیران بازاریابی مشورت می‌کنند.

8. حمایت از فروش

مدیران بازاریابی اغلب در فرآیند فروش کمک می‌کنند. این می‌تواند مستلزم همه مسائل باشد. از تولید مطالب گرفته تا آموزش نمایندگان فروش در مورد چگونگی حرکت موثرتر مشتریان.

9. تجزیه و تحلیل داده‌های بازاریابی

مدیران بازاریابی تاثیر تمام فعالیت‌های خود را تجزیه و تحلیل کرده و گزارش می‌دهند. آنها به دنبال راه‌هایی برای بهبود تلاش‌های خود و تعامل بهتر با مشتریان احتمالی هستند. همچنین می‌توانند رقبا را ارزیابی کرده و روند پیشرفت صنعت را گردآوری و به اشتراک بگذارند.

مدیر بازاریابی به چه مهارت‌هایی نیاز دارد؟

مدیران بازاریابی موفق می‌توانند مهارت‌های خود را در موقعیت‌های مختلف به کار بگیرند. به عنوان مثال تخصص تجزیه و تحلیل داده‌ها را برای نظارت بر

 کمپین به کار می‌گیرند. از مهارت‌های متقاعد سازی برای برقراری ارتباط با اعضای رسانه استفاده می‌کنند.

فهرست زیر برخی از رایج ترین مهارت‌های ذکر شده در آگهی‌های شغلی برای نقش های بازاریابی هستند. 

  • بودجه بندی
  • ارتباط
  • همکاری
  • خلاقیت
  • کنجکاوی
  • تحلیل داده‌ها
  • یکدلی
  • انعطاف پذیری
  • نوآوری
  • رهبری
  • سازماندهی
  • متقاعد سازی
  • برنامه ریزی
  • مدیریت پروژه
  • نوشتن

همه مدیران بازاریابی باید با آخرین فناوری، ابزارها و پلتفرم‌های بازاریابی به روز آشنا باشند. این اطلاعات به آن‌ها امکان می‌دهد ایده‌های موفقیت آمیزی ایجاد کنند. همچنین قادر به شناسایی کانال‌های جدیدی شده و مشتریان جدیدی را جذب خواهند کرد.

اهمیت مدیر بازاریابی

بازاریابی محصول یا خدمات برای همه افراد ارزشمند است. مدیران بازاریابی علاوه بر کمک به مشتریان برای حل مشکلاتشان، مستقیماً به رشد کسب و کار کمک می‌کنند. این مسئولیت بزرگی است که مستلزم کار سخت و فداکاری می‌باشد. اما کاری الهام بخش و تاثیرگذار محسوب می‌شود.

چرا باید مدیر بازاریابی شوم؟

مزایای مدیر بازاریابی بودن فقط به حقوق محدود نمی‌شود. مدیران بازاریابی می‌توانند از آزادی خلاقانه در کار خود برخوردار شوند. پیشرفت شغلی معمولاً برای مدیران بازاریابی همیشه امکان پذیر است. 

تبدیل شدن به مدیر بازاریابی می‌تواند یک انتخاب شغلی عالی برای کسانی باشد که دارای استعدادهای خلاقانه قوی هستند. مدیریت بازاریابی یک انتخاب عالی برای کسانی است که از قبل تجربه بازاریابی داشته‌اند و احساس می‌کنند آماده برداشتن گام‌های بعدی در حرفه خود هستند.

مسیر حرفه بازاریابی محدود کننده نیست. مدیران بازاریابی تقریباً در هر کسب و کاری مهارت دارند و گزینه‌های زیادی برای کار در بخش‌ها و انواع مختلف محصولات و خدمات در اختیار آن‌ها قرار می‌گیرد. 

مدیر بازاریابی

مسیر تبدیل شدن به یک مدیر بازاریابی موفق برای همه کسانی که سطح تحصیلات یا تجربه مربوطه را دارند باز است.

جمع بندی

مدیر بازاریابی برای افرادی با اخلاق کاری سختگیرانه، مهارت‌های ارتباطی عالی، ذهن خلاق و علاقه مند به کسب و کار یک انتخاب شغلی سودمند است. این مدیران می‌توانند مسئولیت چندین خدمات یا محصول یا تولیدات واحد را بر عهده داشته باشند. 

مدیران بازاریابی وظایف مختلفی دارند. جمع آوری بودجه برای کمپین‌های بازاریابی، همکاری با آژانس‌های تبلیغاتی، مشارکت در مذاکرات، تهیه قراردادهای فروش و تبلیغات از جمله وظایف مدیر بازاریابی محسوب می‌شود. 

وظایف مدیر بازاریابی ممکن است بسته به شرکت و صنعت متفاوت باشد. با این حال اکثر مدیران بازاریابی برخی مسئولیت‌های مشترک را به عهده دارند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *