اینفلوئنسر مارکتینگ چیست و چگونه اینفلوئنسر شویم؟

اینفلوئنسر مارکتینگ در ایران یکی از پدیده های نوظهور است که به سرعت وارد جریان زندگی مردم شد و باعث شد تا کسب و کارها از این فرصت استقبال کنند و تبلیغات برند خود را به این شیوه انجام دهند.

اگر تا حدودی نسبت به کسب و کارهای آنلاین اطلاع داشته باشید یا خودتان صاحب یکی از این کسب و کارها باشید، احتمالا عبارت “اینفلوئنسر مارکتینگ” به گوشتان خورده است.

از این جهت می گوییم نوظهور که خود کلمه اینفلوئنسر با این که قدمت چند ده ساله در کشوره های خارجی دارد اما سن آن در ایران قطعا کمتر از تعداد انگشتان دو دست است. حالا فکر کنید که به همین سرعت، “بازاریابی یا مارکتینگ” نیز به آن اضافه شده و باعث شده تا این مفهوم بیش از پیش میان توده مردم، عجیب و غریب بنظر برسد.

در این مقاله سعی داریم تا تعریف کامل و جامعی را از مفهوم اینفلوئنسر مارکتینگ ارائه دهیم و سپس مسیر تبدیل شدن به یک اینفلوئنسر پرطرفدار را برای شما تشریح کنیم.

اینفلوئنسر مارکتینگ

اینفلوئنسر کیست؟

قبل از اینکه به تعریف “اینفلوئنسر مارکتینگ” بپردازیم بهتر است بدانیم اصلا معنی کلمه “اینفلوئنسر” چیست و از کجا آمده؟

هنوز هم خیلی از افراد معتقدند که اینفلوئنسرها همان سلبریتی هایی هستند که در فضای مجازی فعال و قابل دسترس اند.

اما برای اینکه شما هم چنین اشتباهی را مرتکب نشوید باید بدانید که برگردان فارسی کلمه اینفلوئنسر، “فرد تاثیر گذار” است، اما همانطور که می دانید سلبریتی تنها به افراد مشهور گفته می شود.

تقریبا تمام افراد مشهور، طرفدارانی را دارند که حرف آن ها را هر چه که باشد قبول دارند و میپذیرند، اما در این بین افرادی هم هستند که شهرت آنچنانی مثل سلبریتی ها ندارند، اما برای خودشان برو و بیایی دارند و تعداد زیادی از افراد جامعه سعی میکنند تا مانند آن ها فکر و رفتار کنند.

سلبریتی ها با این که جمعیت طرفداران بیشتری دارند اما جزئی از جامعه بزرگ اینفلوئنسرها هستند.

حالا بنظر شما هر کسی که فرد تاثیر گذاری باشد را می توان اینفلوئنسر نامید؟ قطعا نه.

اینفلوئنسر

شخصی را می توان اینفلوئنسر نامید که دو ویژگی زیر را داشته باشد:

1. قدرت تاثیر گذاری بر روی تصمیم خرید مخاطبان به دلایل مختلف مثل شهرت، دانش، جایگاه یا حتی روابط خود.

2. فعالیت موثر در یک زمینه خاص که منجر به تعامل کاربران علاقمند به آن زمینه با آن شخص شود.

به نقل از influencermarketinghub.com

حالا که با اینفلوئنسرها بیشتر آشنا شدیم بهتر است بدانیم که اینفلوئنسرها به چه طریقی دسته بندی می شوند.

انواع اینفلوئنسرها

اینفلوئنسرها را می توان به دو روش کلی دسته بندی کرد:

  1. با تعداد دنبال کنندگان
  2. با نوع محتوای منتشر شده

با تعداد دنبال کنندگان

1. مگا اینفلوئنسرها

این دسته از اینفلوئنسرها طرفداران زیادی را در شبکه های اجتماعی به خود اختصاص می دهند و معمولا ببیش از 1 میلیون دنبال کننده در حداقل یکی از پلتفرم های آنلاین مثل یوتیوب یا اینستاگرام دارند.

مگا اینفلوئنسرها که اکثر آن ها همان سلبریتی ها هستند، بیشتر اعتبار خود را از طرق مختلف مثل بازیگری، نمایش های تلویزیونی، موسیقی و … بدست آورده اند، هر چند که تعدادی از آن ها هم تمام شهرت خود را در همین شبکه های اجتماعی دست و پا کرده اند، اما تعداد آن ها بسیار کمتر است.

معمولا شرکت های بزرگ و شناخته شده در هر کشور سراغ این افراد می روند چرا که هزینه تبلیغات آن ها بسیار بالاست و حتی بعضا کسب و کارهای متوسط هم توان پرداخت آن را ندارند.

البته مگا اینفلوئنسرها نیز قواعد خاص خود را دارند و با هر برند و شرکتی قرارداد نمی بندند و در انتخاب آن ها سخت گیرانه عمل می کنند.

انواع اینفلوئنسرها
اینفلوئنسرها به این ترتیب هم دسته بندی می شوند (با جزییات بیشتر)

2. ماکرو اینفلوئنسرها

احتمالا مشخص است که تعداد ماکرو اینفلوئنسرها بیشتر از مگا اینفلوئنسرهاست، بنابراین پیدا کردن این افراد برای برندها بسیار راحت تر است. ماکرو اینفلوئنسرها بین 40 هزار تا 1 میلیون دنبال کننده دارند و معمولا کسب و کارهای بزرگ و متوسط سراغ آن ها می روند.

اگر برای افزایش آگاهی جامعه از برند خود قصد طراحی کمپین بازاریابی دارید، بهتر است از این تیپ اینفلوئنسرها استفاده کنید، چرا که کاربران تعامل خوبی را با آن ها برقرار می کنند.

3. میکرو اینفلوئنسرها

این افراد بین 1 هزار تا 4 هزار دنبال کننده دارند و بدلیل اینکه به تازگی شروع به گرفتن تبلیغات می کنند، ممکن است کمی حساس و محتاطانه عمل کنند. پس بهتر است با آن ها جلسه بگذارید و ارزش محصولات یا خدمات خود را برای آن ها بازگو کنید تا کمپین تبلیغاتی برند شما بدون نقص انجام شود.

این دسته از اینفلوئنسرها بدلیل کوچک بودن جامعه دنبال کنندگان آن ها، تعامل بسیار بالاتری با کاربران دارند و تقریبا به همه پیام ها پاسخ می دهند تا مطمعن شوند همه چیز سر جای خود قرار دارد، بنابراین رابطه آن ها با کاربران خود بسیار خوب و دوستانه است.

با نوع محتوای محتوای منتشر شده

1. سلبریتی ها

سلبریتی ها معمولا فعالیت برنامه ریزی شده ای در شبکه های اجتماعی ندارند و مانند دیگر گروه ها که در ادامه بررسی می کنیم محتوای مشخصی را ارائه نمی دهند.

شاید بتوان اینطور گفت که نام و تصویر این افراد به اندازه کافی دلیل مناسبی است که شما آن ها را دنبال کنید، بنابراین آن ها نیز روی تولید محتوا وقت زیادی نمی گذارند و هرگاه به صفحه آن ها سر بزنید با تعدادی عکس از خودشان یا تیزر تبلیغاتی که برای فلان شرکت حضور داشته اند را می بینید.

البته تعدادی از آن ها هم هستند که به قدرت فضای مجازی پی برده و فعالیت هدفمندی را پیش گرفته اند که قطعا نتیجه آن را نیز دیده اند.

اگر می خواهید برای خود برندسازی کنید و سر زبان ها بیفتید یا تبلیغات خود را در تلویزیون نیز به نمایش بگذارید، سلبریتی ها برای شما مناسبتر هستند.

2. بلاگرها

در حال حاضر جمعیت بلاگرها به سرعت در حال رشد است و جمعیت دنبال کنندگان آن ها نیز از هزار تا میلیون متغیر است. بلاگرها با توجه به زمینه ای که در آن فعالیت می کنند، محتوای متفاوتی را ارائه می دهند. به عنوان مثال بسیاری از آن ها در زمینه آموزش، آرایشی و بهداشتی، تست غذا و بلاگری روزمره در حال فعالیت اند.

بلاگرها به دلیل ارتباط نزدیکتر با مخاطبان خود تاثیر بیشتری را روی آن ها می گذارند و برای کمپین های تبلیغاتی و بازاریابی ایده آل هستند.

هزینه کمتر بلاگرها و تعامل بالاتر مخاطبان آن ها از مهمترین دلایل انتخاب آن ها به عنوان اینفلوئنسر برند شماست.

اینفلوئنسر مارکتینگ چیست؟

حالا که با اینفلوئنسرها و انواع آن ها آشنا شدیم، برویم سراغ موضوع اصلی یعنی اینفلوئنسر مارکتینگ!

“اینفلوئنسر مارکتینگ یعنی همکاری اینفلوئنسر با یک شرکت یا برند برای بازاریابی محصولات یا خدمات آن ها”

به نقل از influencermarketinghub.com

در واقع می توان اینفلوئنسر مارکتینگ را نسخه آپدیت شده تبلیغات تلویزیونی دانست، البته شاید این مقایسه درست نباشد چرا که تلویزیون کاملا با شبکه های اجتماعی متفاوت است. اما اگر بخواهیم با دید بازاریابی نگاه کنیم می بینیم که تقریبا همینطور است.

فرض کنید که تبلیغات مربوط به یک محصول غذایی مثل پنیر را در تلویزیون می بینید. این باعث می شود تا نام این برند یا ویژگی های محصول آن ها در ذهن شما بماند.

حالا تصور کنید که همین پنیر را اینفلوئنسر موردعلاقه شما تبلیغ می کند، علاوه بر نام و ویژگی های محصول، کسی که شما او را قبول دارید و مورد اعتماد می دانید از خوبی های این پنیر می گوید، پس برای شما حس اعتماد بیشتری ایجاد می شود نسبت به کسی که او را نمی شناسید و فقط در تبلیغات تلویزیونی دیده اید.

اینفلوئنسرمارکتینگ

از این جهت است که اینفلوئنسر مارکتینگ به سرعت مورد اقبال کسب و کارها قرار گرفت و آژانس های ارائه دهنده این خدمات نیز به وجود آمدند.

چرا اینفلوئنسر مارکتینگ؟

بنظر شما چه دلایلی وجود دارد که کسب و کارها برای بازاریابی یا تبلیغات برند خود از اینفلوئنسر مارکتینگ استفاده کنند؟

برای پاسخ به این سوال لازم است تا تعدادی عدد و رقم را بررسی کنیم:

92% افراد نسبت به توصیه خرید دیگران بیشتر اعتماد دارند تا تبلیغات خود برندها.

نرخ کلیک بر روی بنرهای تبلیغاتی موجود در سایت ها طبق گفته گوگل تنها 0.06% است.

83% مصرف کنندگان برای خرید محصولات یا خدمات به توصیه افرادی که قبلا از آن محصولات یا خدمات استفاده کرده اند، اعتماد می کنند.

به نقل از digitalmarketinginstitute.com

تمام این عددها به ما یادآوری می کنند که افراد تعامل بیشتری نسبت به توصیه خرید یک شخص نشان می دهند، حالا فرض کنید که این شخص الگوی آن ها نیز باشد و تمایل داشته باشند تا هر چه بیشتر شبیه او زندگی کنند.

از طرفی دیگر در سال های اخیر زمان استفاده کاربران از شبکه های مجازی به طرز وحشتناکی رشد کرده و هر سال در حال رکوردزنی است.

افراد در سراسر جهان بطور میانگین 145 دقیقه در روز را در شبکه های اجتماعی می گذرانند.

به نقل از www.statista.com

البته در ایران به دلایل مختلف از جمله زیرساخت های فرهنگی قطعا بیشتر از این اعداد خواهد بود.

چیزی که مشخص شد این است که در حال حاضر اینفلوئنسر مارکتینگ حداقل روی کاغذ بیشتر از روش های دیگر بازاریابی بازدهی دارد و اگر از منتقدان این مدل بازاریابی هستید، باید باور کنید که اینفلوئنسر مارکتینگ در حال حاضر جواب می دهد.

نحوه اجرای اینفلوئنسر مارکتینگ

1. استراتژی و هدفگذاری

برای اینکه بدانید باید دقیقا چه مسیری را طی کنید، ابتدا باید هدفگذاری کنید.

هدفگذاری به این معنی که از خود بپرسید میخواهید چه دستاوردی را رقم بزنید؟

  • میخواهید محصول جدیدی را معرفی کنید؟
  • میخواهید یک جشنواره فروش یک ماهه راه بیاندازید؟
  • میخواهید مردم بیشتر برند شما را بشناسند؟
  • یا صرفا می خواهید اطلاعات کاربران را دریافت و ذخیره کنید؟

با توجه به اینکه دقیقا خواسته شما از این کمپین چه خواهد بود، اینفلوئنسر موردنظر، بودجه کمپین و نوع محتوای تولیدی برای انتشار نیز متفاوت خواهد بود.

پس به هیچ وجه بی گدار به آب نزنید که پشیمان خواهید شد.

2. تولید محتوا به عنوان اینفلوئنسر مارکتینگ

بهترین محتوای ممکن را تولید کنید.

بسته به اینکه هدف شما از این کمپین چیست، سعی کنید بهترین محتوای ممکن تولید کنید.

این کار ممکن است روزها یا شاید هفته ها وقت شما را بگیرد، اما بدانید هرچه روی کیفیت این محتوا کار کنید نتیجه بهتری را می گیرید.

تولید محتوا

البته دقت کنید محتوای جذاب حتما محتوایی نیست که بیشترین هزینه را بگیرد، گاهی یک عکس ساده چنان تاثیری بر روی مخاطب می گذارد که تا ماه ها نام برند و خدمات شما در خاطرش می ماند.

بنابراین منظور ما از اینکه روی محتوای خود وقت بگذارید، بیشتر در قسمت سناریوی تولید و اجرای محتواست نه خود محتوا.

3. نحوه بستن قرارداد و هزینه ها

شما به صورت کلی دو راه برای ایجاد ارتباط با اینفلوئنسر موردنظر دارید:

  1. خودتان با اینفلوئنسر ارتباط برقرار کنید.
  2. کار را به پلتفرم های تبلیغات در شبکه های اجتماعی بسپارید.

اگر کسب و کار شناخته ای هستید معمولا می توانید براحتی با اینفلوئنسر موردنظر خودتان ارتباط بگیرید، اما اگر برند شما نوپاست بهتر است از پلتفرم های تبلیغات در شبکه های اجتماعی استفاده کنید تا بازخورد بهتری را دریافت کنید.

نکته بعدی این است که پس از اجرای کمپین، چطور آن را ارزیابی کنید و شاخص کلیدی عملکرد (kpi) را اندازه بگیرید.

برای این کار قبل از سپردن تبلیغ باید دوطرف طی کنید که بر چه اساسی مایلید پرداخت انجام شود. برای پرداخت چند روش وجود دارد:

  1. گاها برای برندها تعامل مخاطبان با محتوای تولید شده مهمتر است پس به ازای هر تعامل (Like, Share, Save, Comment) مبلغی را در نظر می گیرند.
  2. یا می توانید به تعداد کلیک هایی که روی صفحه فرود شما انجام شده هزینه ای را در نظر بگیرید.
  3. در نهایت ساده ترین و غیرتخصصی ترین راه این است که بر اساس پست یا استوری منتشر شده مبلغی را در نظر بگیرید و پرداخت کنید.
نرخ تعامل

نمونه های موفق اینفلوئنسر مارکتینگ

شرکت های ایرانی زیادی کمپین های اینفلوئنسر مارکتینگ برگزار کردند اما به دلایل مختلف مثل جدید بودن این روش بازاریابی و عدم وجود تجارب مشابه شاید بازدهی موردانتظار را دریافت نکردند.

اما تا الان یکی از موفق ترین آن ها کمپبن آف بازی بود.

کمپین آف بازی

این کمپین توسط پیج موتن رو که بزرگترین فروشگاه آنلاین محصولات آرایشی و بهداشتی است و با کمک 34 اینفلوئنسر فعال در این حوزه برگزار شد که در نتیجه آن 120 هزار دنبال کننده به پیج این فروشگاه اضافه شدند.

کمپین اینستاگرامی

کمپین لاکتیویا در اینفلوئنسر مارکتینگ

کمپین لاکتیویا کاله نیز توسط تعداد زیادی از اینفلوئنسرها بطور همزمان اجرا شد که بازخورد خوبی را دریافت کرد و باعث افزایش آگاهی مخاطبان از محصول جدید کاله شد.

معمولا آمار و نتایج کمپین های بازاریابی به بیرون درز نمی کند بنابراین به سختی می توان بازدهی آن ها را بررسی کرد، مگر اینکه شما از کارمندان آن برند باشید و به جزئیات اعداد و ارقام دسترسی داشته باشید.

کمپین لاکتیویا

چگونه اینفلوئنسر شویم؟

حالا که با مفهوم اینفلوئنسر مارکتینگ و اقبال گسترده این روش بازاریابی آشنا شدیم، چرا خودمان یکی از این اینفلوئنسرهای پردرآمد نباشیم.

در ادامه این مقاله سعی میکنیم نقشه راهی را ایجاد کنیم تا عزیزانی که به این حرفه علاقه دارند بتوانند این مسیر پرچالش را شروع و در نهایت کسب درآمد کنند.

1. چی دارم که بگم؟

قبل از هر چیزی بدانید که باید یک دلیل برای خود پیدا کنید تا دیگران، شما و جریان زندگی شما را دنبال کنند. در حقیقت باید بپرسید که من چه ارزشی را می توانم برای مخاطبم ایجاد کنم تا او را مجاب کنم در صفحه من بماند؟

این ارزش ممکن است مهارت شما باشد که می خواهید از طریق صفحه خودتان آموزش دهید، ممکن است خدماتی باشد که شخص شما ارائه می دهد و حتی می تواند محتوای طنز و کمدی باشد. همه این ها برای کاربر ارزشمند است و می تواند دلیل دنبال کردن شما باشد.

محتوا

بنابراین در قدم اول مشخص کنید که در چه حوزه ای می خواهید فعالیت خود را شروع کنید.

2. از چه کانالی اینفلوئنسر مارکتینگ کنم ؟

خب، حالا که مسیر فعالیت خود را مشخص کردید، باید به این فکر کنید که این محتوا را از طریق چه کانالی می خواهید منتشر کنید؟

در حال حاضر اکثر اینفلوئنسرهای ایرانی اینستاگرام و یوتیوب را برای فعالیت خود انتخاب می کنند. شما هم می توانید یکی از این دو گزینه یا هر دو را برای فعالیت انتخاب کنید.

البته دقت کنید که باتوجه به حوزه کاری شما، هر کدام از این فضاها می تواند مزایایی برای شما داشته باشند، چرا که مخاطبان هدف شما احتمالا در یکی از این دو پلتفرم بیشتر حضور دارند.

به عنوان مثال اگر می خواهید در صنعت گیم فعالیت کنید بهتر است یوتیوب را انتخاب کنید، چون مخاطبان گیم بیشتر در آنجا فعالیت دارند.

یا اگر در حوزه عکاسی کار می کنید و می خواهید آموزش های کوتاهی را در این زمینه منتشر کنید، قطعا اینستاگرام بستر مناسب تری برای شما خواهد بود.

کانال انتشار

پس تا این مرحله فهمیدم که چه چیزی را از چه راهی می خواهیم به گوش مخاطبانمان برسانیم.

3. تولید محتوا اینفلوئنسر

بدون مقدمه بگویم که اگر می خواهید قدرت محتوا را بدانید، این مقاله را حتما بخوانید “محتوا پادشاه است

هر چقدر که محتوای جذاب تری تولید کنید مسیر رشد شما سریعتر و راحت تر خواهد بود. حتما اینفلوئنسرهایی را دیده اید که عدد فالوور آن ها به سرعت افزایش می یابد و هر بار که اینستاگرام خود را باز می کنید چند هزار نفر به دنبال کنندگان آن ها اضافه شده است.

پس تا جایی که می توانید برای محتوا وقت بگذارید و بهترین محتوای ممکن را برای مخاطبان خود آماده کنید.

برای اینکه بدانید مخاطبان شما به چه چیزی بیشتر علاقه دارند، بهتر است صفحه تعدادی از همکاران حوزه کاری خود را دنبال کنید و ببینید که مخاطبان آن ها با چه محتوایی بیشتر تعامل کردند و چه سبک محتوایی را بیشتر می پسندند.

4. تعامل و جریان سازی

اگر هنوز مانند خیلی ها فکر میکنید که عدد دنبال کنندگان مهم است، کاملا در اشتباهید. امروزه تنها چیزی که مهم است رابطه شما با دنبال کنندگان تان است.

ممکن است تنها 1000 نفر دنبال کننده داشته باشید، اما اکثر آن ها شما را همراهی کنند و با شما ارتباط بگیرند، برعکس ممکن است 100 هزار دنبال کننده داشته باشید، اما حرف و محتوای شما برای آن ها مهم نباشد و به دلایل دیگری شما را فالو کرده باشند.

بنابراین تعامل با مخاطبان تنها راه اثرگذاری در آن هاست، مخصوصا که می خواهید به عنوان یک اینفلوئنسر وارد عمل شوید و برای کسب و کارها مهم است که رابطه شما با مخاطبان تان چطور است.

علاوه بر این، سعی کنید همیشه برای دنبال کنندگان تان برنامه ای داشته باشید، و آن ها را با خودتان همراهی کنید. مثلا اینروزها کمپین “روزی 20 دقیقه مطالعه” یا “باشگاه 5 صبحی ها” از متداول ترین برنامه هایی است که اینفلوئنسرها برای مخاطبان خود دارند.

وقتی که جریان سازی می کنید باعث می شود تا مخاطبان حس کنند به یک گروه یا مجموعه تعلق دارند و خود این، حس خوبی را در آن ها ایجاد می کند.

تعامل با کاربران

بنابراین، بعد از محتوای باکیفیت، تعامل و سپس جریان سازی می تواند شما را به سرعت تبدیل به پرطرفدارترین اینفلوئنسر حوزه فعالیت خودتان کند.

5. استمرار، تکرار، تداوم

استمرار، تکرار و تداوم هر سه یک معنی را دارند، اما خواستیم تا به اهمیت این موضوع پی ببرید، چرا که احتمالا شروع کارتان استقبال چندانی از شما نخواهد شد، بنابراین سعی کنید فقط به ادامه کار فکر کنید و ناامید نشوید.

معمولا رسیدن به 1000 فالوور اول کمی مشکل است، بعد از آن رفته رفته کار راحت تر می شود و علاقمندان بیشتری شما را پیدا می کنند.

پس فقط کافی است تا 4 مورد قبلی را مستمر تکرار کنید و بعد از چند وقت شگفت زده خواهید شد.

جمع بندی

اینفلوئنسر مارکتینگ جریان قدرتمندی است که بسیاری از برندها به عنوان فرصت از آن استفاده می کنند و نتایج خوبی نیز دریافت می کنند.

شما هم اگر دارای کسب و کار آنلاین هستید می توانید براحتی با بودجه بسیار کمتر نسبت به بیلبوردها یا تبلیغات تلویزیونی، از کمپین های اینستاگرامی استفاده کنید و برند خود را به جامعه هدف خود معرفی کنید.

همچنین اگر به دنبال یک شغل پولساز و پرطرفدار هستید یا می خواهید دانش و مهارت خود را با دیگران به اشتراک بگذارید، اینفلوئنسری مسیری است که باید آن را تجربه کنید.

در این مقاله سعی کردیم تا شما عزیزان را به صورت جامع با مفهوم اینفلوئنسر مارتینگ و مسیر تبدیل شدن به یک اینفلوئنسر پرطرفدار آشنا کنیم. امیدواریم برای شما مفید واقع بشود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *