در این مقاله سعی داریم تا شما عزیزان را با تولید محتوا آشنا کرده و تکنیک هایی را برای شروع به کسب درآمد از این شغل ارائه دهیم. برای اینکه بتوانید محتوا تولید کنید، در ابتدا باید بدانید که اصولا محتوا چیست. در حقیقت هر مطلبی که در طول روز میبینید و میشنوید محتوا نام دارد، این مطالب ممکن است خبری، آموزشی یا هر نوع دیگری باشد و از طرق مختلف مثل رادیو، تلوزیون، اینترنت، دوستان و … به سمع و نظر شما برسد. پس محتوا از آن چیزی که فکرش را میکردید به شما نزدیکتر است و چه بسا خودتان بارها تولید محتوا کردهاید بدون آنکه مفهوم آن را بدانید یا برای آن درآمدی بدست آورید. البته لازم به ذکر است که تولید محتوا با انتقال محتوا متفاوت بوده و مقصود ما تمام محتواهایی است که خودتان با خلاقیت و دستپخت خودتان آنها را ایجاد کردهاید. بنابراین میشود اینطور بیان کرد که همه ما به طریقی محتوا تولید میکنیم، اما فقط تعدادی از ما از آن کسب درآمد میکنیم، پس چرا شما جزو این تعداد محدود نباشید!
در حال حاضر با توجه به روآوردن اکثر کسب و کارها به فعالیت در اینترنت و فضای مجازی و نوظهور بودن تولیدمحتوا (البته برای عام مردم)، شغل تولید محتوا یکی از مشاغلی است که آینده درخشانی را در پیش رو دارد، بنابراین کسانی که امروز به آن بها بدهند و در این زمینه فعالیت کنند، قطعا در آینده از مزایای آن استفاده خواهند کرد.
همانطور که میدانیم، فعالیت در هر زمینهای مستلزم فراگیری دانش و مهارت آن حرفه بوده و طبیعتا تولید محتوا نیز از این قاعده مستثنا نیست، حال برای تسلط در این رشته نیازمند نکات و تکنیکهایی هستید که شما را در مسیر درست قرار دهد و بعبارتی فوت کوزهگری این حرفه را به شما آموزش دهد. در ادامه با تشریح 10 تکنیک طلایی برای شروع تولید محتوا همراه شما هستیم.
فهرست مطالب
1. خودتان را چقدر میشناسید!
شاید برایتان سوال باشد که تولید محتوا چه ربطی به خودشناسی دارد، اما نکته اصلی همینجاست که تا شناخت و درک درستی از تواناییهای خود نداشته باشید، نمیتوانید مسیر صحیح را بیابید و مطمعنا پس از سرکشی در شاخههای مختلف تولید محتوا و از این شاخه به آن شاخه شدن، در نهایت مانند اکثر نوآموزان این حرفه را برای همیشه کنار میگذارید. به عنوان مثال اگر در کار با نرمافزارهای گرافیکی مثل فتوشاپ مهارت و یا علاقه دارید، تولید محتوای متنی یا نویسندگی ممکن است برای شما کسلکننده باشد و باید سراغ تولید محتوای تصویری یا ویدئویی بروید و یا برعکس، اگر عاشق نوشتن هستید، قطعا تولید محتوای متنی میتواند شما را به آرامش برساند. پس در وحله اول شناخت تواناییهای خود و انتخاب مسیر صحیح در تولید محتوا از الزامات شروع این کار است.
2. از تولید این محتوا چه هدفی دارید
پس از اینکه مرحله قبل را پشت سر گذاشته و زمینه فعالیت خودتان را انتخاب کردید، حالا میخواهید اولین محتوای خود را تولید کنید، اما قبل از اینکه شروع به نوشتن یا طراحی کنید، باید از خود بپرسید که هدفتان از تولید محتوا چیست. در واقع ایجاد محتوای پرسونا محور (محتوای موردنیاز برای مخاطب هدف شما) و اینکه در چه چهارچوبی میخواهید محتوا را تولید کنید هدف اصلی از طرح این سوال است. به عنوان مثال تولید محتوا در یک مجله آشپزی با تولید محتوا در یک کانال تلگرامی سرگرمکننده کاملا متفاوت خواهد بود، پس در طول تولید یک محتوا همیشه در گوشه ذهنتان داشته باشید که مخاطب هدف شما چه کسانی هستند، اینکار باعث میشود تا زبان محتوای شما هر چه بیشتر برای مخاطب قابل درک باشد و بالطبع اقبال بیشتری از محتوای شما خواهد شد.
3. به قواعد نوشتن یا طراحی تسلط پیدا کنید
ممکن است هزاران ایده خلاق برای تولید محتوا در ذهن خود داشته باشید، اما تا زمانی که نوشته شما پختگی لازم را نداشته باشد، به هیچ وجه کاربرپسند نخواهد بود، مقصود من از ذکر این تکنیک این نیست که شما باید دکتری زبان و ادبیات فارسی را داشته باشید تا نویسنده خوبی باشید، اما همینکه بتوانید از دایره لغات گستردهای بهره ببرید و جملاتتان از نظر قواعد دستوری مناسب باشد، تقریبا امتیاز کافی را گرفتهاید، البته ارتباط مفهومی اجزای مختلف محتوا هم بسیار مورد توجه کاربران قرار میگیرد. پس سعی کنید از جملات ساده استفاده کنید و حتما متنتان را از نظر قواعد زبانی چک کنید تا مطمئن شوید همه چیز سرجای خود قرار دارد. در تولید محتوای تصویری نیز به همین صورت است، کادرهای استاندارد و تصاویر قابل فهم برای عموم، کلید اقبال محتوای شما خواهد بود.
4. روان باشید!
ابتدا قصد داشتیم تا این تکنیک را در مرحله قبل جای دهیم اما واقعا روان نوشتن و راحت توصیف کردن، تکه گمشده پازل خیلی از محتواهای موجود در اینترنت است، به همین علت، تصمیم گرفتیم تا به عنوان یک تکنیک جداگانه ذکر شود. در حقیقت یک محتوانویس ابتدا باید بتواند روان فکر کند، به این معنی که پیچیده کردن یک مطلب باعث به وجود آمدن فرآیندهایی میشود که ممکن است مفهوم اصلی را از کنترل شما خارج کند. به قول معروف انگلیسی زبانها “Take It Easy”، البته این امر نیاز به کمی تمرین و تکرار دارد و معمولا با گذشت زمان و دریافت فیدبک از محتواهای منتشر شده متوجه خواهید شد که برخلاف باور موجود که نویسندگان را به تولید محتوای پیچیده و سنگین سوق میدهد، کاربران به دنبال محتوای ساده، روان و نتیجه گرا هستند.
5. خلاقیت موجود نیست!
اگر به تعدادی از محتواهای موجود در یک موضوع خاص نگاهی بیاندازید، متوجه خواهید شد که عملا تولید محتوایی در کار نیست و صرفا انتقال محتوا با بیان دیگری صورت گرفته است، به این صورت که تعدادی از محتواهای موجود در اینترنت بررسی میشود و سپس با توجه به برآیند آنها، محتوانویس اقدام به نویسندگی یا طراحی میکند. یادتان باشد تولید محتوا در حقیقت تجربه یا مهارت شما در موضوعی خاص بوده و استفاده از محتواهای دیگران، بازنویسی یا بازطراحی نام دارد. البته گاها اوضاع بدتر از این هم میشود، بعضی از محتواها درون اینترنت وجود دارد که از متن یا تصویر این مفهوم استنباط میشود: “من خلاقیت ندارم و صرفا کپی کردن را بلدم”. هرگز فراموش نکنید که مخاطبان شما از هر قشر و طبقهای، افراد باهوشی هستند و به راحتی فرق بین یک محتوای بازنویسی شده کمارزش و محتوای تالیفی قدرتمند را متوجه میشوند، بنابراین تا جای ممکن از ایده و خلاقیت خودتان در تولید محتوا استفاده کنید و سعی کنید تا محتوا، با چاشنی و دستپخت شخص شما تولید شود. البته تنها خلاقیتی که موجب پیچیدگی نشود نتیجه بخش است.
6. آخرین بار کی آپدیت شدهاید؟!
یک محتوا نویس مانند یک طراح سایت یا سئوکار، باید هرلحظه در حال بروزرسانی اطلاعات و حتی پذیرش تغییر باشد. همچنین سیر کردن در گذشته در محتوا، باعث ایجاد ذهنیت مخرب در کاربر میشود، پس علاوه بر اینکه سعی میکنید از مطالب بروز در محتوایتان استفاده کنید، کلیت و چهارچوب متن یا تصویرتان نیز بروز باشد. فرق یک محتوای بروز و محتوای با فرم قدیمی مثل تفاوت ویندوز 10 با ویندوز xp است، ممکن است برای بعضیها خاطره انگیز باشد، اما تقریبا کسی نمیخواهد از آن استفاده کند. به عنوان مثال متنها را در گذشته غالبا در یک پاراگراف و سرهم مینوشتند (مخصوصا در وبلاگها)، اما اکنون رعایت پاراگرافبندی یکی از اصول نویسندگی به حساب میآید. این بروزرسانیها هستند که باعث میشوند بعضی از محتوانویسان با درک و پذیرش آن، به سرعت خودشان را با جریان ایجاد شده وفق دهند و گوی سبقت را از رقبای خود بربایند.
7. کیفیت یا کمیت، مسئله این است!
رقابت کیفیت و کمیت تقریبا در همه عرصهها حاکم است، اما بنظر شما در تولید محتوا، کاربران به دنبال کدامیک هستند؟ قطعا کیفیت، اما باید بدانید که گوگل معمولا ارتباط خوبی با متون کوتاه برقرار نمیکند، پس سعی کنید بدون اینکه اضافه گویی کنید و افسار محتوا از دستتان در برود، محتوایی با کیفیت، نتیجهگرا و کامل بنویسید. در این مقاله قصد نداریم از اعداد و ارقام و استانداردها مثل تعداد کلمات هر محتوا و … صحبت نکنیم، چرا که در اینجا قرار بود با مقدمات و کلیات تولید محتوا آشنا شویم. قطعا مطالب تخصصیتر در مقاله دیگری ذکر شده است که اگر به تولید محتوا علاقه دارید، پیشنهاد میکنیم حتما آن را مطالعه کنید.
8. با انگلیسی چطورید؟!
اگر زبان انگلیسی را قبلا فراگرفتهاید یا تسلط نسبی به آن دارید، میتوان گفت از خیلی از محتوانویسان جلوتر هستید. از آنجایی که زبان انگلیسی، زبان مورد استفاده اکثر کشورهاست و همچنین محتواهای جهانی به زبان انگلیسی تولید میشوند، بنابراین تسلط به این زبان، دری بزرگ را به سوی میلیونها محتوا برای شما باز میکند. شما میتوانید با ترجمه این محتواها و اضافه کردن چاشنی خلاقیت، براحتی محتوایی جدید به زبان فارسی تولید کنید. پس اگر با انگلیسی راحتید که خوشبحالتان، در غیر اینصورت اگر امکانش را دارید، همزمان با شروع تولید محتوا، فرصت خوبی است تا برای فراگیری این زبان بینالمللی نیز اقدام کنید.
9. مقایسه با برترینها!
پس از اینکه محتوای خود را منتشر کردید، میتوانید آن را با رتبههای اول در کلمه کلیدی موردنظر در موتور جستجوی گوگل مقایسه کنید، بدلیل تازه کار بودن شما ممکن است این قیاس، منطقی نباشد، اما قطعا شامل نکاتی است که با فهم و رعایت کردن آنها در محتواهای بعدی میتوانید درک درستی از تولید محتوای مورد اقبال کاربران بدست آورید. البته این کار را میتوانید قبل انتشار یا حتی قبل شروع محتوای خود انجام دهید، اما به شرطی که از آن محتوا کپیبرداری نکنید (هر چند که واقعا سخت است) و تنها مشاهده آن به قصد آشنا شدن با کلیات و کمک یا الهام گرفتن از آن صحیح است.
10. استاندارد کنید تا دیده شوید!
از آنجایی که گوگل و در مجموع موتورهای جستجو، پل ارتباطی بین محتوای شما و مخاطبان هدف هستند، ناچار به پیروی از یک سری اصول و استانداردها هستید تا محتوای شما نسبت به رقبا در نتایج بالاتری قرار گیرد که به آن سئو محتوا متنی می گویند. این استانداردها آنقدرها هم پیچیده و مشکل نیستند، اما در هر صورت اگر آنها را نادیده بگیرید، باید بیخیال دیده شدن محتوای خود بشوید. با این وجود، ما معتقدیم که محتوای خوب راه نمایش خود را به مخاطبان پیدا میکند، اما این مسیر بدون درنظرگرفتن اصول گوگل، قطعا دشوار خواهد بود. بدلیل اینکه نکات استانداردسازی قدری تخصصی است، بطور جامع در مقاله دیگری به آن پرداختیم که میتوانید آن را مطالعه کنید، اما رعایت کردن آنها باید در این تکنیکهای طلایی دهگانه حضور میداشت تا از اهمیت آن غافل نشوید.
امیدواریم که این نکات طلایی، ابهامات ذهن شما را پاسخ داده باشد و بتوانید با رعایت آنها، تولید محتوا را شروع کنید و به موفقیتهای روزافزون برسید. در صورت وجود سوال یا پیشنهادات میتوانید نظر خود را در زیر همین مقاله اعلام کنید.