آموزش ساخت sitemap بصورت اصولی و بررسی نکات آن

توانایی ساخت sitemap یا نقشه سایت یک مهارت مفید در زمان ایجاد یک وب سایت جدید یا افزودن محتوای تازه به وب سایت کنونی است. ساخت sitemap یا نقشه سایت XML که در بخش فنی سئو جای دارد کار سختی نبوده و در واقع آنقدرها هم “فنی” نیست.

در حقیقت ساخت sitemap تنها چند دقیقه زمان می‌یرد و می‌توانید به راحتی یک نقشه سایت XML واقعا خوب را ایجاد کنید. لازم نیست با مراحل کدنویسی آشنا باشید فقط کافیست بدانید که چگونه کلیک کنید. ساخت نقشه سایت کاملا رایگان است و به سادگی می‌توانید سئوی سایت خود را بهبود بخشید.

آماده‌اید ساخت sitemap را امتحان کنید؟ پس پیشنهاد می‌کنیم تا آخر این مقاله با ما همراه باشید. 

نقشه سایت XML یا sitemap چیست؟

به زبان ساده می‌توان گفت که sitemap فهرستی از URLهای یک وب سایت است از این رو به آن نقشه سایت می‌گویند. هدف از ساخت sitemap مشخص شدن نحوه ساختار وب سایت و پیکربندی صفحات آن است. “XML” مخفف “Extensible Markup Language” به معنای راهی برای نمایش اطلاعات در وب سایت‌ها است.

هدف از ساخت sitemap یا نقشه سایت XML چیست؟

موتورهای جستجو از خزنده‌های گوگل برای سازماندهی و فهرست بندی اطلاعات در وب استفاده می‌کنند. این خزنده‌های گوگل می‌توانند انواع اطلاعات را بخوانند. اما ساخت sitemap یا نقشه سایت XML به خزنده گوگل امکان می‌دهد تا ببیند چه چیزی در وب‌ سایت شما وجود دارد و آن را فهرست‌ بندی کند.

اساسا، نقشه سایت XML به عنوان فهرستی از مطالب برای وب سایت شما عمل می‌کند و به خزنده گوگل اجازه می‌دهد تا موارد ضروری را دریافت کرده و سایت شما را بر اساس آن فهرست کند. در عین حال، یک نقشه سایت با ساختار مناسب می‌تواند کاربردهای بیشتری نیز داشته باشد.

هدف از ساخت sitemap اطلاع رسانی درباره زمان به روز رسانی صفحه وب سایت، تعداد دفعات به روز رسانی، اهمیت نسبی صفحات در یک وب سایت و نحوه یافتن و فهرست بندی محتوایی که ممکن است در اعماق ساختار سایت یافت شود خواهد بود.

اطلاعات در نقشه سایت چگونه به نظر می‌رسند؟

  • جایی که صفحه در وب سایت قرار دارد (URL آن): 

<loc>http://www.example.com/mypage</loc>

  • آخرین باری که صفحه تغییر کرده:

 <lastmod>10-10-2013</lastmod>

  • تعداد دفعات تغییر صفحه:

 <changefreq>ماهانه</changefreq>

  • صفحه در رابطه با صفحات دیگر در سایت چه اولویتی دارد: 

<priority>1</priority>

اگر از نقشه سایت استفاده نمی‌کنید وب سایت شما ممکن است حاوی محتوای تکراری باشد که برای سئو خوب نیست. مهم‌تر از همه، نقشه سایت راهی سریع برای ایندکس شدن توسط گوگل است. 

با ساخت sitemap و استفاده از نقشه سایت، می توانید به گوگل بگویید: “ببین، این سایت من است و اینجا صفحاتی هستند که می خواهم شما آن‌ها را ایندکس کنید.” در عرض چند دقیقه گوگل به سایت شما رجوع کرده و محتوای شما را فهرست می‌کند.

ساخت sitemap

مزایای sitemap یا نقشه سایت XML چیست؟

آیا واقعاً به نقشه سایت نیاز داریم؟ پاسخ این پرسش بله است. ساخت sitemap فقط چند دقیقه طول می‌کشد و مزایای بسیار زیادی دارد.

این موارد از مزایای نقشه سایت XML را در نظر بگیرید:

  • sitemap به گوگل می‌گوید که در وب سایت شما بخزد و ایندکس کند.
  • sitemap به گوگل می‌گوید به دنبال چه چیزی در وب سایت شما باشد.
  • نقشه سایت XML به گوگل می‌گوید که چه نوع اطلاعاتی در وب سایت شما وجود دارد.
  • نقشه سایت XML به Google می‌گوید که محتوای شما چه زمانی به روز شده است و می‌تواند منجر به رتبه بندی مطلوب سایت شما شود.
  • sitemap به گوگل می‌گوید که محتوای شما هر چند وقت یک‌بار به‌روزرسانی می‌شود و چقدر اهمیت دارد.
  • نقشه سایت XML به وب سایت شما کمک می‌کند تا فوراً برای صفحاتی که به صورت پویا تولید می‌شوند فهرست بندی ایجاد کند.
  • sitemap به شما کمک می‌کند بر محدودیت های یک وب سایت با لینک‌های داخلی ضعیف غلبه کنید.
  • sitemap به سایت شما کمک می‌کند تا بر چالش عدم داشتن پروفایل لینک خارجی قوی غلبه کند.
  • نقشه سایت به سایت‌های بزرگ کمک می‌کند فهرست بندی بهتر و سازمان دهی شده تری داشته باشند.
  • نقشه سایت XML به گوگل کمک می‌کند تا در وب سایت شما به طور موثرتری بخزد.
  • sitemap تمام صفحات وب‌سایت شما را به گوگل نشان می‌دهد، حتی اگر هنوز در حال ترکیب بندی باشند و ممکن است به این سرعت خزیده نشوند.

اگر برای ساخت sitemap خود آماده هستید، با دنبال کردن این فرآیند سه مرحله‌ای کار را شروع کنید:

  1. نقشه سایت XML خود را ایجاد کنید.
  2. نقشه سایت XML خود را به وب سایت خود اضافه کنید.
  3. نقشه سایت XML خود را به گوگل ارسال کنید.

آموزش ساخت sitemap و نکات مهم آن

در ادامه این مقال با مراحل ساخت sitemap آشنا می شویم.

1. ایده های محتوایی خود را مطرح کنید

اولین قدم برای ساختن یک نقشه سایت کاملاً کاربردی، ارائه تمام ایده‌های محتوایی برای وب سایت شما است. در این مرحله، بد نیست یک طوفان فکری بزرگ برپا کنید و به همه چیزهایی که می‌خواهید در سایت خود بگنجانید فکر کنید. بعداً زمان خواهید داشت تا ایده‌های خود را اصلاح کنید.

در Gliffy، می‌توانید برای هر بخش از تولید محتوا یا دسته‌بندی محتوایی که می‌خواهید وارد کنید، یک کادر مستطیلی را روی صفحه ویرایشگر بکشید. سپس می‌توانید به راحتی آن‌ها را سازماندهی و مرتب کنید. هر یک از ایده های خود در صفحه  را از دیدگاه کاربر خود ارزیابی کنید. بررسی کنید که هر قسمت از محتوا چگونه به کاربر کمک می‌کند یا از کسب و کار شما حمایت خواهد کرد؟

سپس به گروه بندی ایده‌های خود در دسته‌ها و زیرمجموعه‌ها بپردازید و هر چیزی را که از کاربران شما پشتیبانی نمی‌کند حذف کنید. همچنین به دنبال مکان‌هایی برای ترکیب ایده‌های خود باشید. اگر دو ایده بسیار مشابه دارید آیا می‌توانید هر دو را توسط یک صفحه در سایت خود پشتیبانی کنید؟

2. دسته بندی‌ها و زیرمجموعه های سایت خود را مشخص کنید

در این مرحله از ساخت sitemap باید بررسی کنید کل محتوای شما برای یک بازدید کننده جدید در سایت شما چگونه خواهد بود. با استفاده از ایده‌هایی که در مرحله 1 شروع به جمع‌آوری کردید، دسته‌های اصلی را شناسایی کرده و محتوا را بر اساس آن‌ها سازماندهی کنید.

اکنون زمان خوبی برای معرفی یک کلید راهنما  برای سازماندهی نقشه سایت شما است. برای مثال، صفحه اصلی شما ممکن است یک دایره و هر دسته بندی می‌تواند به شکل یک مربع باشد.

ساخت sitemap

3. محتوا و داده ها را به ساختار سطح بالا اضافه کنید

هر دسته بندی را به وضوح برچسب گذاری کنید و شروع به اضافه کردن داده‌های بیشتر به هر مورد نمایید. افزودن URL برای صفحه خود یک راه عالی برای شروع ساختاربندی عناصر فنی سایت شما در حین انجام پروسه است.

همچنین می‌توانید برای جزئیاتی مانند صفحاتی که می‌خواهید در بازاریابی استفاده کنید، کدام صفحات حاوی محتوای ویدیویی باشند یا صفحاتی که برای دسترسی کاربر نیاز به پر کردن فرم دارند، حاشیه‌نویسی اضافه کنید.

اکنون زمان خوبی برای ساختن و تعریف راهنمای نقشه شما است. به عنوان مثال، رنگ متفاوت یا خطوط نقطه چین می‌توانند محتوایی را که می‌خواهید بعداً اضافه کنید را نشان دهد.

4. نقشه سایت خود را اصلاح کنید

در این مرحله از ساخت sitemap باید یک نمودار قابل استفاده داشته باشید، بنابراین وقت آن رسیده که آن را آزمایش کنید. در اینجا چند تمرین را ذکر می‌کنیم که می‌تواند به شما در رسیدن به هدفتان  کمک کند.

شبیه سازی از سفرهای کاربری در سایت خود بسازید

هر پروفایل کاربری که دارید را در نظر بگیرید و از خود بپرسید که این افراد چگونه در سایت حرکت می‌کنند. سوالاتی را که ممکن است مشتریان داشته باشند مطرح کنید و نحوه یافتن پاسخ آن سوال‌ها را مشخص نمایید. نقاط جذاب کدام‌ها هستند؟ کدام قسمت سایت ممکن است  برای آنها نامفهوم باشد که ندانند چه کاری انجام دهند؟ 

نظر ثانویه را در نظر بگیرید

نقشه سایت خود را به یک دوست یا هم تیمی که در پروژه شما مشارکت ندارد نشان بدهید. از او بخواهید تا جستجو کند که پاسخ سوالات پروژه شما در چه صفحاتی آورده شده است. اگر او مطمئن نیست که کجا می‌تواند مطلبی را پیدا کنند، این می‌تواند نشانه محکمی برای شما باشد که باید تغییراتی  را ایجاد نمایید.

جزئیات را دوبار بررسی کنید

مطمئن شوید که هر بخش از اطلاعات در نمودار شما واضح و یکپارچه است. آیا همه عناوین صفحات پررنگ هستند؟ آیا هر صفحه دارای یک URL است که از بهترین شیوه‌های سئو پیروی می‌کند؟ آیا به طور مداوم از راهنمای خود پیروی می‌کنید؟ یکپارچگی نقشه سایت، خواندن و استفاده از آن را آسان‌تر می‌کند.

5. نقشه سایت را به اشتراک بگذارید

فراتر از ایجاد یک طرح سازمانی برای پروژه خود، داشتن نمونه نقشه سایت برای آنچه می‌خواهید بسازید می‌تواند به همکاری تیم شما کمک کند. نقشه سایت را با طراحان وب، نویسندگان، مترجمان آزاد و تیم رهبری خود به اشتراک بگذارید تا تصویر واضحی از آنچه می‌خواهید بسازید را ارائه دهید.

زمانی که از ابزار ساخت sitemap مانند Gliffy استفاده می‌کنید می‌توانید مستقیماً از طریق ابزاری مانند Slack یا Trello پیوندی را به نقشه سایت خود به اشتراک بگذارید، نمودار خود را از طریق ادغام Confluence ما در ویکی تیم خود جاسازی کنید یا یک نمودار را به Jira با برنامه نمودار Jira اضافه نمایید.

جمع بندی 

ساخت sitemap یا نقشه سایت ایجاد طرحی از وب سایت شما است که به موتورهای جستجو کمک می‌کند تا تمام محتوای وب سایت شما را پیدا کنند، در سایت شما بخزند و آن را فهرست نمایند. نقشه‌های سایت همچنین به موتورهای جستجو می‌گویند که کدام صفحات در سایت شما مهم‌تر هستند.

ساخت sitemap از این جهت دارای اهمیت است که موتورهای جستجو مانند گوگل، یاهو و بینگ از نقشه سایت برای یافتن صفحات مختلف در سایت شما استفاده می‌کنند. توصیه می‌شود برای وب سایت‌های سطح کوچک و متوسط ​​فقط یک نقشه سایت داشته باشید. نقشه سایت می تواند تا 50000 URL داشته باشد.

منبع: Gliffy , nealpatel

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *