تقویم محتوایی که با عنوان تقویم روزانه محتوا نیز شناخته میشود، یک زمانبندی نوشته شده در مورد زمان و مکان برنامهریزی صورت گرفته جهت انتشار محتوای سایت در آینده است. تقویمهای محتوایی معمولاً شامل بخشهای برنامهریزی شده، بهروزرسانی وضعیت، فعالیتهای تبلیغاتی هدفمند، مشارکتها و بهروزرسانی محتوای موجود است.
تقویم محتوایی هم برای تولید محتوا اینستاگرام و هم محتوای سایت تهیه میشود لذا باید به صورت کامل با تهیه آن آشنا شوید تا یک برنامه دقیق برای تولید محتوا شبکه اجتماعی و سایت خود داشته باشید.
فهرست مطالب
چرا تقویم محتوایی مهم است؟
اگر وبلاگ شما به عنوان یک سرگرمی روزمره است که هر از گاهی از آن برای انتشار یک پست استفاده میکنید، احتمالاً نیازی به تقویت محتوایی نخواهید داشت. اما اگر از بازاریابی محتوا برای توسعه تجارت آنلاین خود بهره میبرید، برنامهریزی در این زمینه از اهمیت بالایی برخوردار است. تقویمهای محتوایی بر اساس سه شیوه به استراتژی بازاریابی محتوای شما کمک میکنند که عبارتاند از:
- تقویم محتوایی تضمین میکند که همه اهداف مرتبط با محتوا در حال انجام هستند. اگر برنامه تولید محتوای با کیفیت شما از نظم کافی برخوردار نباشد، حتماً مواردی را فراموش خواهید کرد و مطالب انتشار یافته شما کمتر خواهد بود. یا از بهروزرسانی مقالات قدیمی غافل میشوید. به عبارت دیگر، یک تقویم محتوایی، تضمینکننده عدم وجود هیچگونه شکاف محتوایی در وبلاگ شماست.
- تقویم محتوایی همکاری با تیم خود و یا افراد خارجی شریک در کسب و کار را سادهتر میکند. اگر یک وبلاگ به صورت تک نفره اداره شود، ممکن است وجود تقویم محتوایی ضرورتی نداشته باشد. اما اگر کارکنان مختلف و یا افراد خارج از سازمان به تهیه محتوای وبلاگ شما کمک میکنند، تقویم محتوایی همه اهداف را در یک راستا قرار داده و همکاری را آسانتر میکند. امروزه تقویم محتوایی بیشتر به مفهوم مدیریت پروژه میپردازد تا یک تقویم واقعی.
- تقویم محتوایی در واقع یک تصویر کلی از مطالب آینده را در اختیار شما قرار میدهد.
به عنوان مثال، ما از تقویم محتوایی خود استفاده میکنیم تا از عدم انتشار مطالب تکراری به صورت همزمان مطمئن شویم. به این ترتیب، میتوان تمام استراتژی بازاریابی خود را که مربوط به چندین ماه است در یک صفحه نمایش واحد نشان داد. این روش بسیار مفید خواهد بود.
بهترین شیوه برای تهیه تقویم محتوایی
تقویم محتوایی یک زمانبندی دقیق برای تولید و انتشار محتوا در سایت میباشد که در آن عنوان محتوا و زمان دقیق انتشار آن آورده شده است. به همین دلیل تقریبا شیوه نگارش این تقویم کاملا مشخص است و باید با شناخت عناصر این تقویم را تدوین نمود.
عناصر کلیدی تقویم محتوایی را بشناسید
همانطور که میدانید، ابزارهای مختلفی برای تهیه تقویم محتوایی وجود دارد که بعداً به آن خواهیم پرداخت. اما واقعیت این است که تقویمهای محتوایی در وهله اول نباید پیچیده باشند.
علاوه بر آن، وظیفه یک تقویم محتوا این است که کار تولید محتوا را برای شما و تیم تان راحتتر کند. این بدان معنی است که میتوانید از یک تقویم محتوایی ساده با استفاده از Google Sheets کار خود را شروع کنید. در این بخش، چهار عنصر اصلی که هر تقویم محتوایی باید داشته باشد، بیان میشود:
عناوین
مهمترین بخش تقویم محتوایی، عناوین آن است. این بخش شامل مطالبی است که شما در وبلاگ، پادکست و یا سایر رسانههای اجتماعی خود منتشر خواهید کرد.
هدف اصلی تقویم محتوایی این است که عنوانهای مقالات خود را از پیش برنامهریزی کنید. به این ترتیب، میتوانید محتوای خود را سازماندهی کرده و با برنامه انتشار خود، هماهنگ باشید.
برخی از شرکتها، محتوای سرمقاله خود را از یک سال قبل برنامهریزی میکنند. برخی از وبلاگ نویسان مستقل نیز ممکن است از آنچه که هفته آینده منتشر میکنند، اطلاعی نداشته باشند. بنابراین باید گفت که هیچ زمانبندی کاملی برای برنامهریزی محتوا از قبل وجود ندارد.
میتوانید برنامهها را 6 ماه قبل برنامهریزی کنید اما بهتر است برنامه شما منعطف باشد چون همه چیز میتواند در دنیای بازاریابی دیجیتال به سرعت تغییر کند. تا زمانی که یک برنامه واحد در اختیار دارید که هدف بعدی را برای شما مشخص میکند در کارتان موفق خواهید بود.
پلتفرم
پلتفرم در واقع بستری است که تقویم محتوایی در آن میزبانی میشود.
سازندگان محتوای انفرادی بیشترین انعطاف را در انتخاب ابزار دارند، از قلم و کاغذ گرفته تا Calendar Google و یک spreadsheet ساده، همگی میتواند ابزارهای مورد نیاز برای تهیه تقویم محتوایی باشد. مهمترین مسئله این است که این ابزارها برای تهیه تقویم محتوایی به کمک شما میآیند. در واقع، زمانی که وبلاگ نویس به صورت انفرادی کار میکند، تقویم عناوین مقاله میتواند یک Google Sheet ساده با یادداشتهایی باشد که تنها برای وبلاگ نویس قابلدرک است.
اما این داستان در صورتی که یک تیم بازاریابی محتوا دارید، متفاوت خواهد بود.
هنگام ایجاد محتوا با یک تیم، ممکن است 5، 10 و یا حتی 20 نفر همکار داشته باشید که یک محتوا را قبل از پخش شدن، بررسی میکنند. بنابراین بسیار مهم است که همه بتوانند وضعیت هر پست را مورد بررسی قرار دهند. در غیر این صورت، سؤالات زیادی برای تیم تولید محتوا پیش خواهد آمد که پاسخ به همه آنها ممکن است زمانبر باشد.
اینگونه ابهامات و سؤالات در نهایت برای بخشهای بازاریابی محتوا و سئوی وبلاگ شما مفید نخواهد بود.
با این روش میتوانید محتوای جدیدی را که در حال کار روی آن هستید پیش از انتشار برای سایر افراد مشغول در سازمان خود نیز ارسال کنید.
همچنین اگر یک سازمان یا شرکت مستقل هستید، میتوانید تقویم محتوایی خود را با Basecamp، Asana و یا Trello به کمک لینک، ارتباط دهید تا مشتریها بتوانند در مورد محتوایی که در حال حاضر روی کار آن کار میکنید، آگاهی کسب کنند.
تبلیغات
بخش مهم دیگر در تقویم محتوایی تبلیغات است.
مواردی که در تبلیغات مهم هستند عبارتاند از: نحوه برنامهریزی شما برای تبلیغ محتوا چگونه است؟ چه زمانی محتوا را در رسانههای اجتماعی نظیر فیس بوک به اشتراک میگذارید؟ آیا مصاحبه پادکست در آینده خواهید داشت؟ آیا قصد دارید یک خبرنامه برای مشترکین ایمیل خود ارسال کنید؟ اینها فعالیتهای تبلیغاتی برای یک تقویم محتوایی خواهند بود.
فعالیتهای تبلیغاتی لزوماً نیازی به تقویم کاملاً مجزا نسبت به مواردی که در عناوین مقاله عنوان میشوند، ندارد. اما به عنوان یک ایده میتوان عنوان آنها را متفاوت و یا با رنگبندیهای مختلف نشان داد تا تشخیص آنها سادهتر باشد.
ایدههای آینده
این بخش شامل لیستی از ایدههای محتوایی آینده است که هنوز به طور فعال روی آنها کار نکردهاید. به عنوان مثال، این بخش میتواند یک موضوع تصادفی باشد که در حین کار به آن برخورد کردهاید. یا چیزی که حین جلسات با اعضای گروه به فکر شما رسیده است.
این ایدهها معمولاً در خود تقویم محتوایی نشان داده نمیشوند زیرا هنوز در مورد آنها برنامهریزی خاصی صورت نگرفته است. اما بهتر است ایدههای خود را ثبت کنید تا از یاد نروند. همچنین وجود این ایدهها ممکن است مفید نباشد، بنابراین اجازه ندهید که هجوم ایدههای مختلف، شما را از محتوایی که آماده کردهاید، منحرف کند.
از ابزارهای مختلف برای تهیه تقویم محتوایی استفاده کنید
ابزارهای زیادی وجود دارد که به صورت خاص برای ایجاد، مدیریت و همکاری در تهیه تقویم محتوایی به کار میروند.
بسته به میزان و حجم محتوا و تعداد اعضای تیم تولید محتوا، میتوانید روی یک نرمافزار کاربردی برای تهیه تقویم محتوایی سرمایهگذاری کنید.
در این بخش چند گزینه عالی برای این منظور معرفی میگردد.
Notion: نرمافزار Notion یک فضای همه کاره برای یادداشتها، وظایف و پایگاههای داده است.
Google Sheets: احتمالاً مرسومترین و محبوبترین گزینه برای اکثر افراد و تیمهای کوچک، استفاده از Google Sheets است. این نرمافزار رایگان است اما برای راهاندازی، نیاز به توسعه دارد.
Microsoft Excel: مایکروسافت به کمک نرمافزار Excel، امکان استفاده از صفحات گسترده را برای کاربران سادهتر کرده است.
Google Calendar: اگر تیم شما یک نفره است، Google Calendar به تنهایی برای ایجاد یک تقویم محتوایی برای شما کافی خواهد بود.
Coschedule: برنامههای مختلف از تقویم سرمقاله با دسترسی یک نفره گرفته تا بازاریابی کامل برای شرکتهای بزرگ و معتبر، انواع متفاوتی دارد. این نرمافزار برای همه طیفهای تقویم محتوایی توصیه شده است.
Loomly: این نرمافزار شامل راهنماییهای مختلف برای ایجاد پستهای وبلاگ، پستهای خودکار رسانههای اجتماعی و موارد دیگر است.
افزونه وردپرس Editorial Calendar: این افزونه ابزاری ساده، با قابلیت drag & drop است و رایگان میباشد. با این وجود، این افزونه زمانی کاربرد دارد که پستها در وردپرس برنامهریزی شوند که ممکن است برای همه افراد مناسب نباشند.
Basecamp، Trello، Slack و Asana ابزارهای دیگری هستند که به عنوان ابزارهای مدیریت پروژه و ارتباطات طراحی شدهاند نه به عنوان تقویمهای محتوایی. اما میتوان از این ابزارها برای اهداف مدیریت اهداف نیز استفاده کرد. همچنین با کمی خلاقیت میتوان از آنها به عنوان تقویم محتوا نیز در پروژه بهرهبرداری نمود.
چه مواردی را باید به تقویم محتوایی اضافه کنیم؟
در صورتی که برای بار اول اقدام به تولید تقویم محتوایی میکنید، ممکن است کمی دلهرهآور باشد. اما وقتی همه چیز را برای اولین بار سازماندهی و برنامهریزی کردید، خواهید دید که ایجاد یک تقویم تا چه حد میتواند مفید باشد.
در این بخش، نحوه ایجاد تقویم محتوایی در هر پلتفرم ارائه میگردد.
- لیستی از ایدههای محتوایی خود تهیه کنید. اگر درباره موضوعات مختلف مینویسید، طبقهبندی آنها میتواند کمککننده باشد.
- در مورد تعداد و حجم محتوایی که قرار است انتشار دهید، تصمیمگیری کنید. این حجم محتوا به استراتژی محتوایی خاص شما بستگی دارد. اگر بیشتر تقویم رسانههای اجتماعی ایجاد میکنید، ممکن است روزانه چندین پست را برنامهریزی کنید. اما اگر برای یک وبلاگ تولید محتوا میکنید، ممکن است در طول ماه تنها 3 یا 4 عنوان پست را برنامهریزی کنید.
اگر از برنامههای صفحه گسترده مانند Excel استفاده میکنید، میتوانید سطوح مختلف مربوط به جزئیات را در برگههای مختلف ماهیانه و یا هفتگی و به عناوین بلاگ، LinkedIn و غیره تهیه کنید
3. با توجه تعداد و توالی انتشار محتوا، از لیست ایدههای محتوایی که قبلاً تهیه کردهاید، برای برنامهریزی انتشار محتوا در تاریخهای مختلف استفاده کنید.
برای ایجاد هر قسمت از تقویم محتوایی برنامهریزی کنید
اکثر تقویمهای محتوایی تنها شامل عنوان پست و تاریخی است که پست در آن منتشر میشود. این روش برای بخشهای محتوایی ساده (مانند مطالعات موردی) کافی است. اما در صورتی که پروژههای بزرگتر و پیچیدهتری را در دست دارید، ممکن است بخواهید تمام مراحل فرآیند ایجاد محتوا را در تقویم خود برنامهریزی کنید.
به بیان دیگر، به جای تقویمی به شکل زیر:
تقویمی به شکل زیر خواهید داشت:
و برخلاف یک پست، محتوای مبتنی بر تحقیق به کار زیادی توسط افراد مختلف از تیم نیاز دارد. همچنین در برخی از موارد، این کار میبایست به صورت متوالی انجام گیرد. به عبارت دیگر، یک عنصر نمیتواند در ایجاد محتوا به کار گرفته شود، پیش از آنکه عنصر قبلی صد در صد، کامل نشده باشد.
به عنوان مثال، تصاویر و نمودارهای زیادی را میتوان برای پستهای تحقیقاتی طراحی نمود.
بدیهی است که نمیتوان این نمودارها را تا زمانی که دادههای ورودی در اختیار باشد، تهیه کرد. بنابراین جمعآوری و تجزیه و تحلیل دادهها، باید قبل از طراحی، برنامهریزی شوند.
این امر به ویژه در حالتی که تولید محتوا توسط یک تیم صورت میگیرد، بسیار مهم است. در کار تیمی، افراد مختلف وظیفه تولید بخشهای متفاوتی از یک محتوای واحد را بر عهده دارند. تعیین زمانهای مربوط به تولید هر بخش پیش از تهیه بخش بعدی که وابسته به قسمت قبل است، یک موضوع تعیینکننده خواهد بود. برای این منظور، مراحل زیر میتواند کمککننده باشد:
فهرست بندی نوع محتوا
لیستی از هر نوع محتوایی که منتشر میکنید، تهیه نمایید: در بیشتر مواقع ممکن است مقالات کوتاهی برای انتشار داشته باشید اما زمانی که مطالعات موردی وسیعتر را منتشر میکنید، روند کار کاملاً متفاوت خواهد بود. اگر در فرمتهای مختلفی (مثلاً پادکست و یا ویدئو) کار میکنید، توصیه میشود که محتوای آن را قبلاً یادداشت کنید.
تقسیم بندی انواع محتوا
هر یک از انواع محتوا را به مراحل مختلف تقسیمبندی کنید: به عنوان مثال، فرآیند ایجاد پست وبلاگ معمولی ممکن است شامل چهار مرحله باشد: تحقیق در مورد کلمات کلیدی، طرح کلی، نوشتن خود محتوا و طراحی آن.
در حالی که برای یک محتوای ویدئویی، فرآیند به صورت زیر است: یافتن موضوع، تهیه اسکریپت یا همان فیلمنامه، فیلمبرداری، ویرایش محتوا و اضافه کردن گرافیکها و افکتها.
- هر مرحله از کار را به تقویم خود اضافه کنید. اگر کار به صورت تیمی انجام میشود، نام اشخاص را در کنار مسئولیت هر یک مشخص کنید.
پست های زیادی را در تقویم خود بگنجانید
تقویمهای محتوایی را میتوان برای مواردی بیشتر از زمانبندی انواع مختلف محتوا به کار برد.
در این بخش، چند مورد را میتوان ذکر کرد که گنجاندن آن در تقویم محتوایی، آن را قویتر و مفیدتر میسازد:
- بهروزرسانیهای محتوا: حفظ تازگی یک محتوا از اهمیت بالایی برخوردار است. بنابراین برای بخشهایی که ویرایش آنها آسان است (مانند پستهای وبلاگ)، بهروزرسانیهای آینده را در تقویم محتوایی خود بگنجانید.
- ممیزی محتوا در سرتاسر سایت: گاهی اوقات محتوای قدیمی و بهروزرسانی نشده، ممکن است بیشتر از آنکه مفید باشد، به بازدهی سایت آسیب وارد کند. Britney Muller اظهار میدارد که حذف 75% از محتوای ایندکس شده سایت Moz میتواند ترافیک جستجوی کلی سایت را افزایش دهد.
- اقدامات خارج از سایت را برنامهریزی و تبلیغ کنید: هر زمان که پست مهمان، مصاحبه به صورت پادکست، گفتگوی زنده و یا هر نوع تبلیغات خارج از سایت را انجام میدهید، آن را در تقویم محتوایی خود نیز قرار دهید.
نمونههایی از تقویم محتوایی
قالبهای تقویم محتوایی و Smartsheet’s Marketing در Excel: لیستی از تمپلیتهای تقویم محتوایی پیشرفته که قابل دانلود هستند و میتوان از آنها برای انواع مختلف محتوا استفاده کرد، در این لینک (https://www.smartsheet.com/9-free-marketing-calendar-templates-excel) یافت میشود.
تقویم ویدئویی: این نوع تقویم، در واقع ویدئویی است که به شما نشان میدهد چگونه تقویم محتوایی رسانههای اجتماعی خود را ایجاد و مدیریت کنید. نکاتی در مورد چگونگی ایجاد یک تقویم ویدئویی در این لینک (https://youtu.be/o5tOD7OCh8A) ارائه شده است.