بازاریابی چریکی یا پارتیزانی و نحوه اجرای کمپین های آن

بازاریابی چریکی یا پارتیزانی یک استراتژی جذاب برای بازاریابی کسب و کار های کوچک است که با هزینه کم بیشترین بازخورد را ایجاد می کند و اگر به درستی انجام شود تعامل بالایی خواهید داشت.

درآمدی بر بازاریابی چریکی

بازاریابی چریکی یا پارتیزانی که در اصطلاح انگیسی با عبارت “Guerrilla Marketing” مطرح می‌شود، نزدیک به 36 سال است که وارد مفاهیم بازاریابی شده و تا به امروز بسیاری از شرکت‌ها و کسب و کارهای کوچک و بزرگ از آن استفاده کرده‌اند.

این سبک از بازاریابی برای اولین بار در سال 1984 توسط Jay Levinson در کتابی با همین نام مطرح شد. Levinson که از نویسندگان مطرح کتاب‌های مربوط به کسب و کارها بود، حدود 10 سال روی این ایده کار کرد و در نهایت با ارائه آن سعی داشت تا استراتژی بازاریابی را به شیوه جدیدی گسترش دهد.

کتاب بازاریابی چریکی
کتاب بازاریابی چریکی

کتاب بازاریابی چریکی

برای اینکه بازاریابی چریکی را بیشتر بشناسیم، بهتر است به تعریفی که نویسنده این کتاب ارائه کرده است رجوع کنیم:

بازاریابی چریکی، سبکی از بازاریابی است که یک شرکت با استفاده از تعاملات غیرمعمول و یا غافلگیرکننده اقدام به معرفی محصولات یا خدمات خود می‌کند.

Investopedia.com به نقل از Jay Conard Levinson

در حقیقت بازاریابی چریکی به دلیل برقراری ارتباط با هر فرد بصورت جداگانه و نه همگانی تفاوت های عمده ای با کمپین های بازاریابی سنتی همچون بازاریابی دهان به دهان دارد.

از این رو معمولا کسب و کارهای کوچک که بودجه چندانی برای معرفی خود به مخاطبان ندارند می‌توانند به راحتی از این سبک بازاریابی استفاده کنند و نتایج بزرگی را خلق کنند.

در بازاریابی چریکی چیزی که بیشتر از بودجه مالی شما مورد توجه است، انرژی، خلاقیت و نحوه اجرای این کمپین است.

شاید کلمه جنگ های چریکی یا نامنظم را شنیده باشید، همانطور که می‌دانید در این نبردها نمی‌توانید پیش بینی درستی از حرکت بعدی دشمن داشته باشید، چرا که اصول این نوع استراتژی بر روی بی‌نظمی سوار است تا در هر لحظه از شبانه روز بتوانند دشمن را غافلگیر کنند.

بازاریابی چریکی نیز به دلیل نامتعارف بودن آن و گاها غافلگیری مخاطب به این صورت نام گذاری شده است.

چرا بازاریابی چریکی؟

از زمانی که Levinson کتاب بازاریابی چریکی را منتشر کرد، تا امروز بیش از 30 کتاب، ده‌ها سایت و وبلاگ مختلف، دوره های آموزشی و سمینارهای فراوان به همین منظور به وجود آمده‌اند. در همین مدت هزاران کمپین بازاریابی چریکی نیز توسط کسب و کارهای مختلف طراحی و اجرا شده است.

این آمار نشان می‌دهد که این سبک از بازاریابی با اقبال خوبی بین کسب و کارها و همچنین مردم جامعه مواجه شده است.

اما برای اینکه با این استراتژی بیشتر آشنا شویم لازم است تا با جزئیات بیشتری آن را بررسی کنیم. در لیست زیر به تعدادی از مهمترین مزایای این روش اشاره می‌کنیم:

بازاریابی چریکی شرکت مک دونالد
نمونه‌ای از بازاریابی چریکی اجرا شده توسط شرکت بزرگ مک دونالد

کمتر هزینه کنید، بیشتر بازخورد بگیرید!

بازاریابی چریکی معمولا با هزینه‌های بسیار کمتری نسبت به دیگر روش‌های بازاریابی قابل اجراست. از این رو، چنین مدلی برای کسب و کارهای کوچکتر می‌تواند بشدت موثر باشد.

تعامل وحشتناک بالا!

تصور کنید که طبق معمول یک بیلبورد تبلیغاتی را در سطح شهر می‌بینید و در همان روز یک تراکت با عنوان بسیار جذاب بدون آنکه بفهمید در کیف شما انداخته شده است و هنگامی که به خانه می‌روید متوجه آن می‌شوید (یکی از معروف‌ترین کمپین‌های بازاریابی چریکی اجرا شده).

بعد از گذشت یک یا دو هفته، کدامیک را فراموش کرده اید؟

علاوه بر آن، این شیوه از تبلیغات برای کاربران بشدت جذاب است و مایلند با شما ارتباط بگیرند یا از خدمات و محصولات شما آگاه شوند.

نحوه اجرای کمپین بازاریابی چریکی

همانطور که گفته شد، بازاریابی چریکی بیشتر مبتنی بر خلاقیت و نحوه پیاده‌سازی آن است تا بودجه‌ای که برای آن در نظر گرفته می‌شود.

در حقیقت باید به دنبال این باشید که چگونه می‌توانید با ایجاد نوعی خلاقیت یا تمایز، مخاطب هدف‌تان را از برند خود آگاه کنید.

برای اینکه بتوانید یک کمپین بازاریابی چریکی موفق را طراحی و اجرا کنید لازم است که نکات زیر را حتما رعایت کنید:

بازاریابی چریکی شرکت ویندکس
نمونه‌ای از بازاریابی چریکی اجرا شده توسط شرکت ویندکس
  1. طوفان فکری به پا کنید! حداقل چندین جلسه با مدیران فروش خود برگزار کنید و تمام نقاط قوت محصولات یا خدمات خود را مشخص کنید.
  2. در انتقال پیام خلاقیت داشته باشید! سعی کنید سناریویی طراحی کنید تا همین نقاط قوت را با خلاقیت انتقال دهید.
  3. قلب مخاطب را هدف بگیرید! تا جای ممکن پیام خود را احساسی کنید تا از نفوذ حداکثری آن مطمئن باشید.
  4. سر و صدا ایجاد کنید! کمپین را طوری مدیریت کنید که بتوانید از بازخوردهای آن مخاطبان فضای مجازی را نیز تحت تاثیر قرار دهید.
  5. وایرال کنید! به عنوان مکمل در کنار کمپین اصلی، در شبکه‌های اجتماعی نیز تبلیغ کنید تا محتوای شما سریعا وایرال شوید.

کسب و کارهای بزرگ یا کوچک؟

هدف از طرح ایده بازاریابی چریکی، کمک به کسب و کارهای کوچک برای جذب مخاطب با کمترین هزینه بود. اما رفته رفته کسب و کارهای بزرگ نیز با این پتانسیل آشنا شدند. آن‌ها سعی کردند تا از این استراتژی برای معرفی خود به مخاطبان بیشتری استفاده کنند و بعضا بسیار موفق شدند.

اما علاوه بر هزینه پایین، یکی از دلایلی که باعث می‌شود بازاریابی چریکی برای کسب و کارهای کوچک جذاب‌تر باشد، توانایی ریسک بالاتر آن‌هاست. از آنجایی که اصول بازاریابی چریکی، معرفی برند شما به مخاطبان به شکلی نامتعارف بوده، ممکن است که این روش غیرمعمول برای مردم جذاب نباشد و حتی گستاخانه بنظر برسد. (در بعضی از کمپین‌های اجرا شده، چنین تجربه‌هایی نیز مشاهده شده است). بنابراین معمولا برندهای بزرگ کمتر چنین ریسکی را می‌پذیرند. (با این‌ حال کمپین‌های بسیار موفقی نیز توسط برندهای شناخته شده و بزرگ انجام شده است).

بازاریابی چریکی شرکت گیم استاپ
نمونه‌ای از بازاریابی چریکی اجرا شده توسط شرکت گیم استاپ

نمونه های موفق و ناموفق بازاریابی چریکی

سرقت تلفن همراه در رومانی!

چندین سال قبل یکی از مشکلات کشور رومانی، تعداد زیاد سرقت تلفن همراه در این کشور بود. طبق آمار در هر دو دقیقه یک تلفن همراه در رومانی به سرقت برده می‌شد. مردم با اینکه می‌توانستد تلفن همراه خود را در مقابل سرقت بیمه کنند، اما تن به این کار نمی‌دادند.

یکی از شرکت های بیمه این کشور به اسم وودافون (Vodafone) سارقینی را استخدام کرد تا بدون اینکه مردم متوجه شوند، تراکت‌هایی را درون کیف یا جیب آن‌ها بیاندازند.

روی این تراکت‌ها نوشته شده بود “دزدیدن تلفن همراه شما آسان است پس آن را بیمه کنید”. این نوع از بازاریابی باعث شد که مخاطبان زیادی جذب شرکت وودافون شده و از خدمات بیمه‌ای آن‌ها استفاده کنند.

بازاریابی چریکی شرکت وودافون
درک نیاز مخاطب، ارائه راهکار مناسب و انتقال آن به بهترین نحو از ویژگی‌های بارز این کمپین موفق بود

تبلیغ نافرجام!

شبکه تلویزیونی Cartoon Network برای تبلیغات یکی از فیلم‌های جدید خود پلاکاردهای LED را در سطح شهر نصب کرد که روزها خاموش بودند و در هنگام شب روشن می‌شدند.

اما بدلیل شباهت طرح روی پلاکاردها به شکل “بمب” باعث وحشت مردم شد. در نهایت این شرکت مجبور به پرداخت 2 میلیون دلار جریمه شد.

بازاریابی چریکی شرکت کارتون نتوورک
عدم شناخت صحیح مخاطب هدف و محتوای نامناسب از مهمترین دلایل شکست این کمپین به شمار می‌رود.

سخن آخر

بازاریابی چریکی با کنار زدن روش‌های سنتی، مفهوم جدیدی از بازاریابی را به جهانیان معرفی کرد. هدف این سبک، بهره گیری از بیشترین نرخ تعامل با استفاده از کمترین هزینه است. اگر کسب و کار کوچکی دارید که می‌خواهید به سرعت رشد کند، از ترفندهای بازاریابی چریکی غافل نشوید. با اجرای صحیح این کمپین‌ها می‌توانید ره صدساله را یک شبه طی کنید و به سرعت سر زبان‌ها بیفتید. البته اطمینان از محصولات یا خدمات و خلاقیت در اجرای آن، لازمه این موفقیت است. در نهایت امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *